Otthonunk helyiségeinek kialakításához sokszor a leggazdaságosabb – és gyakran az egyetlen – beépíthető megoldás a gipszkarton szerkezetből készült fal, amelyet a zavaró zajok kiszűrése érdekében ugyanolyan fontos szigetelni, mint bármely más falat.

 

A gipszkarton falak előnyei a hagyományos falazatokhoz képest:

 

Rugalmas térkialakítás: Ha bővül a család, a falak kis munka és költség ráfordítással áthelyezhetők

Szárazépíthetőség: Építése során nincs nedvességbevitel az épületbe, nem kell száradási időkkel számolnunk

Optimális súly: Tetőtér beépítésekor a gipszkarton válaszfal súlya nem terheli meg nagyon a födémet

Gyors megoldás: Azonnali kész felületeket ad, amelyek festhetők, burkolhatók

Akusztikai komfort: Az egyéni igényekhez igazodó léghang-gátlási paraméterek könnyen tervezhetők és megvalósíthatók

 

rögzítés

 

Egy szerelt válaszfal alapvetően egy fémből (vagy fából) készült tartószerkezeti váz, közeiben a bordaváz kiosztásához igazodó, állékony, nem éghető, szálas szerkezetű URSA BiOnic ásványgyapot szigetelőanyaggal - pl. URSA TWF1, URSA TWF FONO, URSA TWP1, URSA TERRA -, gipszkarton borítással lefedve.

 

Miért fontos a belső válaszfalak és a lakáselválasztó falak megfelelő hangszigetelése?

 

A hangszigetelés biztosítja, hogy egy lakáson belül, lakószobák között normál esetben ne legyen áthallás, és hogy a lakások között, a lakáselválasztó falakon keresztül se halljuk a szomszédot.

A lakók által igényelt akusztikai komfortminőség megteremtéséhez gyakran a szabványban megadott értéket „felül kell bírálni” és magasabb léghang-gátlású szerkezetet kell építeni.

 

ursa szigetelés tekercses

 

Mire ügyeljünk szerelt válaszfalak építésénél?

 

A komplett szerkezet léghang-gátlási értéke akkor éri el a tervezett szintet, ha a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára felragasztásra kerülnek az öntapadó hangszigetelő szivacs csíkok.

A kész fal léghang-gátlási képessége növelése érdekében elengedhetetlen, hogy a teljes bordaköz kitöltésre kerüljön URSA ásványgyapot hangelnyelő anyaggal. Sok esetben előnyösebb a tekercses anyagok beépítése, a hossztoldások miatti hanghidak kialakulásának elkerülése végett. Érdemes az épületgépészeti vezetékeket a hangelnyelő anyagba beágyazva elhelyezni, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal. Ezzel elkerülhető például, hogy a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe. Javasolt a konnektorokat, kapcsolókat min. 50 cm elhúzással elhelyezni, hogy ne essenek egy tengelyvonalba.

 

ursa szigetelés két tekercs

 

 

Ha a fenti egyszerű szabályokat betartjuk, és mindehhez megfelelő minőségű ásványgyapot terméket választunk, akkor a jól végzett munka eredményeként megelégedéssel dőlhetünk majd hátra csendes, kényelmes otthonunkban.

 

Az Ursa termékek széles skáláját megtalálja cégünk kínálatában. Ha tanácsra lenne szükség a megfelelő választással, vagy beszereléssel kapcsolatban, kérjen segítséget kollégáinktól az ország 11 pontján, vagy keressen minket a honlapon elérhető elérhetőségek egyikén.