Manapság a gipszkartonozás egyre elterjedtebb megoldás, amit akár mi is el tudunk végezni, nem muszáj kivitelezőt fogadnunk.

Ha te is belevágnál, mi segítünk lépésről lépésre az elkészítésében.

 

Mielőtt neki állnánk a gipszkartonozásnak, át kell gondolnunk, hogy mit szeretnénk készíteni, illetve milyen szerszámok szükségesek hozzá.

A szerelés menete nagyrészben függ attól, hogy álló gipszkarton szerkezetet, válaszfalat, előtérfalat vagy gipszkarton mennyezetet, álmennyezetet szeretnénk építeni. Igényeinkhez mérten fontos megtervezni, hogy a szerkezet milyen legyen. Fontos, hogy mit szeretnénk belefúrni, ráakasztani vagy mennyezet esetén, mivel szereljük fel.

gipszkarton szereles2

 

Mire lesz szükséged a tervezés után? 

Ezeket szerezd be:

 jegyzet.jpg

- Gipszkarton lapok

- Hézagoló glett és hézagerősítő szalag

- Profilok

- Tartozékok: direktfüggesztők, gyorsépítő és önmetsző csavarok, csatlakozó szivacscsík, műanyag és acél beütődübelek

- Egyéb: vízmérték, mérőszalag, gipszkarton gyalu, gumikalapács, körkivágó, gipszkarton lyukreszelő, glettvas, spakli, gipszkarton csavarozó, stb...

 

 

Ha mindent beszereztél, kezdj neki!

 

1. lépés: A gipszkarton vázszerkezet elkészítése.

A gipszkartont általában – a mennyezeten mindig – egy erre a célra szolgáló gipszkarton vázszerkezetre rögzítjük, ami készülhet fából, illetve fémből is. Ez utóbbi felépítését leggyakrabban az erre a célra gyártott gipszkartonprofilok segítségével oldjuk meg. A gipszkartonprofilok méretre vágásához használjunk lemezollót. 

gipszkarton szereleés

 

2. lépés: A gipszkarton profilok felrakása, szerelése

A gipszkarton profilok szerelésekor a lyukak nyújtják a fő útmutatást. Ezek segítségével rögzíthetjük a gipszkarton vázszerkezetének fő pontjait a falhoz, a mennyezethez vagy az aljzathoz. A rögzítési pontok között mintegy 60-80 cm-es távolság az általános. Mindezek után a merevítők felfogatása következik, amit lemezcsavarokkal rögzítünk hozzá a fémprofilokhoz.

 

3. lépés: Gipszkarton vágása

    Ha készen van a vázszerkezet, akkor a pontos gipszkarton méret elérése a következő feladat. Az előoldalon egy vonalzó segítségével jelöljük meg a vágni kívánt vonalat. Ezután a jelölésnél vágjunk bele a gipszkartonlapba. Mivel a gipszkarton törékeny, a bevágásnál könnyedén el lehet törni a lapot, ami így a kívánt méretben rendelkezésre áll. A gipszkarton vágása több módon is megoldható, akár egy direkt erre a célra kifejlesztett gipszkarton vágó géppel is dolgozhatunk, amennyiben finomabb megoldást szeretnénk. Amennyiben a végeredmény néhány milliméterrel nagyobb a kívánatosnál, akkor sincs okunk aggodalomra, hiszen gipszkartongyaluval kialakíthatjuk a megfelelő méretet, éleket.

    gipszkarton mérés

     

    4. lépés: Gipszkarton rögzítése

    A gipszkarton felrakása speciális önmetsző csavarokkal történik, legyen szó akár fa- vagy fémszerkezetről.

    A faszerkezet esetében magától értetődő, hogy jóval nagyobb csavarra lesz szükségünk – érdemes kétszer akkorát használni, mint a fémváz esetében. Fontos, hogy a csavarozást mindig a lap oldalának közepénél kezdjük és a szélei felé haladva folytassuk, hogy elkerüljük a gipszkarton szakadását. 

    A csavarok ideális távolsága:

    • egymástól 20-25 cm,
    • a lap szélétől 1-1,5 cm

    Ebben a lépésben kerül sor a szigetelésre is, ami hő- vagy hangszigetelés is lehet.

    gipszkarton szereles

    5. lépés: Az utolsó simítások

    Utómunka alatt az alábbiakra gondolunk:

    • az élvédők felrakása,
    • a lapok közötti hézagok és a csavarfejek eltüntetése,
    • csiszolás,
    • és (opcionálisan) a gipszkarton festése.

    Először a hézagok kitöltését érdemes elvégezni, amit a legegyszerűbben spaklival vagy glettvassal tehetünk meg. Szétoszlatjuk a gipszkarton felületén a hézagkitöltő anyagot. Ez után következnek az élvédők, majd a glettelés. Végezetül pedig a kiugró részeket le lehet csiszolni, és a festés is elvégezhető.

    gipszkarton

     

    EZUTÁN NINCS MÁS DOLGOD, MINT ÉLVEZNI OTTHONOD KÉNYELMÉT.

    gipszkarton nappali

     

    A gipszkartonozáshoz szükséges anyagokat megvásárolhatod webáruházunkban, vagy országos hálózatunk 11 pontján!