BELSŐ TEREK KIALAKÍTÁSA

A TÖKÉLETES FALFELÜLET

 

Új épületek és felújítások során a belső falfelületek kialakításának napjainkban számtalan technológiai lehetősége van. A tulajdonosok beruházók és kivitelezők számára is fontos mérlegelni azokat a külső tényezőket amelyek alapján a beépítésre kerülő anyagok közül dönteni kell. A hagyományos és szárazépítési technológiák közül sokszor nehéz választani, ezért érdemes mérlegelni a rendelkezési álló időt, költségeket és a későbbi átalakítási igényeket.

 

IDŐJÁRÁS, ZÁRT VAGY NYITOTT TÉRBEN TÖRTÉNŐ KIALAKÍTÁS

 

A hagyományos tégla vagy Ytong válaszfal építése során figyelembe kell venni a kötő és vakolóanyagoknál javasolt ideális beépítési hőmérsékletet. A válaszfalak építése hagyományos technológiák esetén általában megelőzi a szerkezet lezárását (nyílászárók behelyezése) tehát nem fűthető a helység. Általánosságban elmondható, hogy a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszak amikor a hőmérséklet 10 C alá csökken nem alkalmas válaszfalak építésére, vakolására. Áthidaló megoldásként alkalmazzák a kivitelezők a különféle segédanyagokat és speciálisan alacsony hőmérsékletre kifejlesztett kötő és vakolóanyagokat (4-5 C°-on is lehetővé teszik a munkafolyamatokat). A másik kényszermegoldás hőlégbefúvókkal növelni a helységek hőmérsékletét. Mindkét lehetőség esetén jelentősen növekednek a költségek.

 

Sajnos a kötőanyagok egyenletes száradása és a foltmentes vakolt felület ebben az esetben sem garantált. A hagyományos technológia alkalmazása így felére csökkenti az építésre alkalmas éves időszakot.

 

bau-belso-terek-2.jpgA hagyományos technológia alkalmazása így felére csökkenti az építésre alkalmas éves időszakot. VÉGLEGES VAGY „MOBIL” FAL: Családiház vagy iroda kialakítása esetén igény lehet a válaszfalak mobilitására (új ajtónyílások kialakítása, helység alapterületének csökkentése, növelése esetleges megosztása). Gyermekek születése vagy kirepülése, irodáknál a új munkaállomások kialakítása indokolhatja meglévő alapterület elrendezésének felülbírálatát. Ilyenkor általában a leggyorsabb és költséghatékonyabb, legkevesebb „rombolással” járó megoldást kívánjuk alkalmazni. A tégla vagy Ytong falazat bontása körülményes eljárás, rengeteg kosszal, bontási törmelékkel jár és általában sérül a meglévő burkolat valamint a csatlakozó falak, melyeket javítani kell. SZABAD DÖNTÉS, MOBIL FALAK, MINIMÁLIS ÁTALAKÍTÁSI KÖLTSÉGEK A szárazépítési technológiák alkalmazása lehetőséget biztosít, hogy a felsorolt korlátoktól megszabadulva hozhassunk döntéseket beruházásunkkal kapcsolatban és olyan minőségileg is maximális színvonalú belső teret alkothassunk mely minden igényünket kielégíti. A szárazépítési technológiák alkalmazása jelentősen csökkenti a kivitelezés időtartamát és így a költségeit is, ami az átalakítások finanszírozásában is jelentős segítség. Megnöveli a kivitelezés időpontjára vonatkozó intervallumot, hiszen akár a téli hónapokban fűtött környezetben, utólag is bármikor elvégezhető. A gipszkarton rendszerek anyagtulajdonságaik révén egyéb fontos épületfizikai követelményeknek is megfelelnek. 

blog-3.jpg

A rendszerek magukba foglalják a beépítéshez szükséges tartó és a vázszerkezeteket, a függesztő-, rögzítő-, és kötőelemeket, továbbá minden kiegészítő és kapcsolóelemet, mely más épületszerkezetekhez való „bekötések” kialakítását valamint berendezések és szerelvények rögzítését lehetővé teszi. A gipszkarton rendszerek építésénél felmerült az elvárás speciális tulajdonságokkal rendelkező falazatok kialakítására. A Siniat Sp.z.o.o. mint az egyik európai szinten meghatározó gyártó

cége, kiemelt figyelmet szentel az innovatív termékek fejlesztésének. Cikksorozatunk első részében két újdonságnak számító termékcsaládot mutatunk be, melyek kifejezetten ezekhez az igényekhez igazodva teszik lehetővé egy minőségibb élettér kialakítását.

 

HANGGÁTLÁS MESTERFOKON

 

Otthonunk az a hely, ahol feltöltődünk, ezért az egyik legfontosabb elvárásunk, hogy a külső és belső zajoktól mentes legyen, a regenerálódáshoz nyugalmat biztosítson. A speciális hanggátló Nida Cicha gipszkarton lapnak köszönhetően a giszkarton falazatok már ezt az igényt is maximálisan kielégítik.

 

NIDA CICHA ÜVEGSZÁL ERŐSÍTÉSŰ GIPSZKARTON LAP MAX RW=70 DB

 

A Nida család speciális hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkező gipszkarton lapja olyan specális kartonbevonatú lap melynek ütőszilárdsága, víz és tűzállósága is magasabb mint a normál lapok esetén megszokott. A lap gipszmagját vízfelszívódást csökkentő adalékokkal és tűzállóságot növelő üvegszálakkal egészítették ki, így a lemezmag sűrűsége is lényegesen nagyobb a normál lapokhoz képest. A Nida Cicha lapokkal 69-70 dB lesz a fal hangszigetelési mutatója (faltípusoként változó).

 

 blog-2.jpg

 

 

 

Afelújítási munkák többsége gipszkeverékek alkalmazásához kötődik. Használjuk azokat apróbb faljavításokhoz, felületek simításához csak úgy, mint teljes gipszkartonos helyiségek befejező munkálataihoz.

 

A termék, mely kiválóan beválik falak simításánál, hiányok, repedések, karcok kitöltésénél, valamint gipszkarton lemezek közötti hézagok erősítőszalag használata nélküli fugázásához, a Siniat cég NIDA Max hézagoló gipsz terméke. Ez egy megerősített gipsztermék, amelyet helyiségek belső terében, ásványi alapokon, az úgy nevezett gipsz-, cement-, mészvakolatokon, valamint sík beton felületeken stb. használhatunk. Ha a felújítás nagyobb terjedelmű, a NIDA Max-ot használhatjuk élvédők, vagy szerelődobozok süllyesztésére is. A termék fő erénye a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenálló képessége. Ha a glett alá kemény, ellenálló alap kell, a NIDA Max lesz az igényeinknek megfelelő termék.

 

Felújításkor, még a gipsz bekeverése előtt, gondot okozhat a szerszámaink tisztításához szükséges folyóvízhez való hozzáférés. Lényeges kérdés ez, hiszen minden szennyeződés, ami megjelenik a glettvason, vagy a vízben, erős kémiai reakciót válthat ki, ami a termék olyan tulajdonságait, mint pl. a tapadási képesség, tartósság, vagy a kötési idő, kedvezőtlenül befolyásolhatja. A NIDA Max egyik fő erénye hogy a termék ellenáll a szerszámok szennyezettségének. Még olyan helyzetben is, mikor a kivitelező nem tisztítja meg a simítóvasat, vagy vödröt, a termék megőrzi a 65 perces stabil kötési idejét. Ez egy olyan fontos tulajdonság, amellyel ez a termék kitűnik a piacon elérhető többi gipsz közül.

 

A simítással, felületkiegyenlítéssel végezvén érkezik el a glettelés ideje, ez lesz a befejező réteg és ez adja meg minden fal végleges felületét. Ezért is fontos, hogy olyan terméket válasszunk, ami két kulcsfontosságú tulajdonsággal rendelkezik – az alapokhoz való jó tapadással, valamint a száradás közbeni kismértékű zsugorodással. A termék alaphoz való jó tapadási képessége azért fontos különösképpen, mert az fogja garantálni, hogy a később használt festék nem fogja felszedni a glettréteget a festőhengerre pöndörödve. Ha szeretnénk elkerülni az apróbb pókhálószerű repedések kialakulását, amelyek a festés után, párhuzamos fényben rögtön láthatóvá válnak, kulcsfontosságú tulajdonság lesz a zsugorodás mértéke. Az a termék, amelyik megfelel a fenti elvárásainknak, a Siniat legújabb gipszterméke, a NIDA Optima. Ez a termék kézi gletteléshez készült helyiségek belső terében való alkalmazásra, olyan alapokra, mint a gipszvakolat, gipszkarton lemez, cement-mész vakolat, vagy sima beton felület. A termék fehér színének köszönhetően csökkenthető a felhasznált festék mennyisége, ezzel egyidejűleg a felújítás költsége is. A gipsz másik jó tulajdonsága, hogy vízzel kikeverve nagyon plasztikus masszát képez, ami lehetővé teszi, hogy könnyűszerrel érjünk el sima falfelületet, még csiszolás előtt. Javasolt rétegvastagság 2-től 4 mm-ig terjed, de helyenként elérheti akár a 6 mm-es vastagságot is. A termék az ú.n. „nedves a nedvesre” technológiával is felhordható közvetlenül a glett első rétegének „meghúzása” után, ami a kivitelezők számára jelentős időmegtakarítást jelenthet.

 

A Nida Max és Nida Optima gipszek receptúrája természetes összetevőket tartalmaz, ennek köszönhetően a termékek Ph értéke semleges és nem okoz semmilyen bőrirritációt a velük való munkálatok közben.