A mi házunk: a mi várunk. Ideális esetben nemcsak arra vagyunk büszkék, ha megakad rajta az arra sétálók szeme, hanem hogy belépve a mindennapok energiahatékony csodapalotája fogad bennünket.

 

CSOK tetőtér beépítésre 2023 - money.hu

 

Mi teszi a házat biztonságosan felvértezett erőddé az elemek harca közepette? Például a megfelelő hőszigeteltség, amire az elmúlt évtizedek építkezéseire visszatekintve sajnos elég kevés pozitív példát lehet felsorakoztatni. Régen tetőszigetelés gyanánt egy rétegben, rosszabb szigetelő és kis vastagságú (max. 10 cm) anyagokat építettek be a 15 cm magas szarufák közeibe. Mivel a fa igen rossz szigetelő, a szarufáknál hőhidak keletkeztek. A belső burkolat mögött pedig páratechnikailag messze nem megfelelő, más célra gyártott (mezőgazdasági) fóliákat, kátránypapírokat találunk.

A szakszerűtlen kivitelezés során a fólia átlapolások nem lettek leragasztva, és a belső páratechnikai fóliát átlyukasztották az elektromos vezetékekkel. Nincs a cseréptartó lécek alatt ellenléc és átszellőztetett légrés, vagy megfelelő be- és kiszellőzés az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén, ezért a levegő, ami hűthetné a felforrósodott fedés alatti légteret és az alatta lévő szerkezetet, sem tud keringeni. A szerkezet így nyáron rosszul szigetel, télen pedig a bejutó porhó és csapadék akadályoztatott lefolyása miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak. A tetőfedés megcsúszhat az eresz irányába, és akár be is szakadhat. A tetőszerkezet hőtartása siralmas, a lakóterek élhetetlenek: nyáron melegek, télen kifűthetetlenek, nedvesednek és penészesednek.

Nyilvánvaló, hogy háztulajdonosként teljes erőbedobással nekifutunk a megoldás keresésnek.

Egy hagyományos - szarufa közötti és alatti - szigetelés esetén a szerkezet sajátossága miatt a szarufák felülete ki van téve a téli hidegnek, ezért hűl a szigetelt szerkezet. A hőveszteséget kompenzálni csak befelé hízlalt, energetikailag túlméretezett szigeteléssel lehet, ami nem biztos, hogy megéri.

Remény a reménytelenségben, hogy létezik ideális, újragondolt rétegrend, ami véglegesen megszünteti az összes problémát. A lakott belső tér minimális bolygatásával történő költséghatékony felújításra tökéletes megoldás az URSA komplex „XPS-bakos” tetőszigetelési rétegrendje, amely kívülről valósítható meg az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyagai, valamint az URSA polisztirol és tetőfólia termékeinek kombinált alkalmazásával. A kifelé hízlalt tetőszerkezetben megmaradhat a belső burkolat, a szarufa, és a nem sérült tetőcserepek is.

A szarufákra mintegy hőszigetelő rétegként kerül rá egy XPS bak, amely a teherátadásban is komoly statikai szerepet tölt be, így a tetőszerkezet alkalmassá válik a kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető URSA ásványgyapot termékek megfelelő vastagságban történő beépítésére is.

A meglévő cserépfedés, tartólécek, fóliák és régi hőszigetelés elbontása után csak a belső burkolat marad. Elé URSA SECO PRO 2 páratechnikai fólia kerül a szarufákon áthajtva, a szarufák tövénél leszorító léccel szegezéssel rögzítve, a fóliatoldásokat a felületfolytonosság és légtömörség biztosítása céljából egymáshoz ragasztva URSA SECO PRO KP öntapadó ragasztócsíkkal.

A szarufák magasítása és hőhídmentesítése min. 7,5 cm széles URSA XPS bakokkal történik, amelyek a hőhíd-megszakító URSA XPS zártcellás keményhab polisztirol termékből, valamint egy min. 5 cm vastag leszorító staflifából állnak. A szarufák – melyek közeit teljes magasságukban ki kell tölteni szoros toldással beépített URSA ásványgyapottal - magassága a staflifákkal rájuk csavarozott bakokkal már 20-30 cm, a kívánt szigetelési vastagság függvényében. A szerkezetet kívülről a légtömören és felületfolytonosan átlapolt-ragasztott URSA SECO PRO 0,02 páraáteresztő tetőfólia zárja, az XPS bakokra csavarozással vagy szegezéssel rögzített min. 5 cm magasságú ellenléccel. Az eresz vonalában légbevezetést, a gerinc magasságában kivezetést kell kialakítani, hogy a légrésben a levegő az eresz vonalától egészen atetőgerincig áramolni tudjon. A cseréptartó lécek elhelyezése után már készülhet is a cserépfedés.

 

Ideális, mert öntartó az URSA TECTONIC UPh UNIVERSAL, APh ACOUSTIC, az URSA SF 32 és SF34, valamint URSA TERRA 74Ph szálas ásványgyapot szigetelőanyagok beépítése. Ugyanúgy kiváló eredmény érhető el a pluszban huzalozással rögzítendő URSA DF 37, DF39 vagy URSA TERRA 78Ph termékekkel is.

Élhető lesz a tetőtér az átgondolt, komplex URSA rétegrend alkalmazásával. A szigetelési és páratechnikai hibák kiküszöbölésével eltűnnek a szélsőséges hőmérséklet ingadozások, és nem támad többé a penész sem, mert megelőzzük a falnedvesedést.