Az építőipari kivitelezéseknél, legyenek azok kisebb, vagy akár nagyobb volumenűek, a szükséges építőanyagok kiválasztása során kulcsfontosságú tényező az egyszerűség és a sokoldalúság. Éppen ezért a cementkötésű lapok mechanikai ellenállóképességükkel és tűzállóságukkal a gipszkarton lapok remek alternatívái lehetnek. Az alábbi cikkünkben egy, a Siniat által gyártott cementkötésű lapot, az általános felhasználású Cementex-et mutatjuk be.

 

fürdő

 

A Cementex lapok a Siniat által gyártott általános építőlapok. Ezek a cementkötésű lapok magas mechanikai ellenállóképességgel bírnak. Mint szinte minden cementkötésű lap, a Cementex alapanyaga is a portland-cement. Ehhez adnak hozzá cellulóz alapú organikus erősítő rostokat, szilikátot, megfelelő adalékanyagokat, majd vizet. A lapokat a Hatcheck technológia alkalmazásával gyártják, majd autoklávban kezelik, ez biztosítja a megfelelő méret tartóságot és mechanikai ellenállást. A cementkötésű lapok a gyanta kötőanyagú lapokkal ellentétben A2, s1-do tűzvédelmi osztályokba tartoznak, így remekül megfelelnek tűzvédelmi paraméterek meglétét igénylő helyiségek, folyosók kialakításához.

 

fürdő cementex lapból

 

A lapok a szárazépítési modulokhoz igazítva 1200x2400 mm méretben, valamint öt vastagságban is (3,5 mm, 6 mm, 8mm, 10mm, 12mm) beszerezhetőek, ezáltal többféle felhasználási területre kínálnak kedvező megoldást. A lapok általános előnyei többek között a nedvesség-, penész- és vízálló képesség , a rugalmas beépítési- és alakítási lehetőségek, az ütésállóság, stabil mérettartás és könnyű megmunkálhatóság.

 

Lehetséges felhasználási területek:

cementex

 

 

fürdőszobák és nedvességnek kitett helyiségek,

függesztett álmennyezetek,fa, vagy fémszerkezetes vázfalak,

homlokzatok,

balkonok,

előtetők,

hangfogó falak,

tetők,

kerítések,

ideiglenes építmények.

 

A vékonyabb, Siniat Cementex 3,5 mm-es lapok felhasználhatóak gipszkarton falak burkolataként, vagy nedvességnek kitett helyeken, mint pl. fürdőszobában aljzatkiegyenlítőként.

 

A Siniat Cementex 6 mm vastagságú lap speciálisan mennyezti felhasználásra ajánlott, száraz és nedves területeken egyaránt alkalmazható. Könnyű, de tartós lemezzel van dolgunk, mely kiváló mérettartóssággal és hosszútávú funkcionális élettartammal rendelkezik. A lapokokat fémvázra egyszerű csavarozással rögzíthetjük.

 

A Siniat Cementex 8 mm-es modell szabványos felület- és sarkos élkialakításával beltérben átlagos légnedvességű- és magas páratartalmú helyiségek kialakításához egyaránt alkalmazható (pl. konyhákban, fürdőszobákban, fűtetlen pincékben, nyilvános mosodák, sportcsarnokok, gyártó üzemek építésekor). Kültérben álmennyezetekhez, fiókos mennyezetek alsó felületéhez, valamint párkányok kialakításához ajánljuk.

 

cementex tető

 

A Siniat Cementex 10 mm-es lap kifejezetten kültéri felhasználásra gyártott termék. Könnyű, de mégis erős megoldás. Kis súlya és sokoldalú felhasználhatósága révén ideális új, illetve felújítási projekten esetén egyaránt. Rugalmasan alkalmazható dizájnos, kortás megoldások kivitelezéséhez is.

A Siniat Cementex 12 mm-es lap a legmasszívabb cementkötésű lap, amely beltéri és kültéri kialakításokhoz is tökéletes választás lehet. A legmagasabb ütési ellenállóképességgel rendelkező elem, amelyet beltérben konyhai és fürdőszobai alkalmazásokon túl úszómedencék, gyógyfürdők, autómosók, gyártóüzemek, raktárak és sportcsarnokok kialakítására is használnak. Kültérben jelemző a közvetlenül vakolható, elzáró rendszerek sokrétegű épülethomlokzati alkalmazására, szellőző burkolatokhoz, hőszigetelés alátámasztására, illetve szerkezeti elemek szigetelésére ajánljuk.

 

cementex ház


A Cementex lapok megmunkálása, beszerelése nagyon hasonlít a gipszkarton lapok beszereléséhez. Ami kiemeli a többi cementkötésű lap közül, az a csökkentett vastagsága, melynek köszönhetően könnyen, gipszkartonkéssel is vágható. Beépítésük hagyományos szerszámokkal és kiegészítők segítségével történik.

cementex vágás

 

Ezek a lapok természetesen kompatibilisek minden, a Siniat kínálatában szereplő tartozékkal és profillal, ezért a rendszerek szerelése ugyanúgy történik, mint az eddig ismert szárazépítési rendszerek esetén.

 

Ha megbízható alapanyagból szeretnénk minden szempontból biztonságos és nem utolsó sorban hosszú élettartamú épületszerkezetet létrehozni, akkor számos előnyös tulajdonságának és sokoldalúságának köszönhetően a Siniat Cementex lap ideális választás. A Siniat Cementex lapok megtalálhatóak cégünk kínálatában. Termékekkel kapcsolatos információért keresse szakértő kollégáinkat országos hálózatunk 11 pontján.