Hazai és külföldi tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a zaj jelentősen befolyásolja, elsősorban a városban élő emberek életminőségét, közérzetét. Az Európai Unió területén belül közel 50 millióan vannak kitéve zajártalmaknak, hazánkban ez a probléma közel 2 millió embert érint.

 

Mit is nevezünk zajnak? Ide sorolunk minden olyan hangot, amely káros élettani és pszichés hatással van az egyénre. Zavarja annak életfunkcióit, munkáját, pihenését, tanulását, közérzetének egyensúlyát. Az öt legmeghatározóbb zajforrás a közúti közlekedés, a légi közlekedés, a vasúti közlekedés, az ipari eredetű zajok, a szabadidős tevékenységből származó zajok, közlekedési-, ipari- és mezőgazdasági zajok, valamint rezgések.

 

repülő

 

 Az uniós felmérések szerint a lakosság 22%-át éri a nappali időszakban több mint 65 db feletti terhelés, ami az egészségre ártalmas szint felett van. Budapest 2014-es környezeti állapot felmérésében szereplő adatok alapján azonban még ennél is nagyobb problémát okoz az éjszakai időszak terhelése, hiszen az alvási periódusban mért időszakban is csak 4-6 Db-el alacsonyabbak az értékek.

 

 decibel mutató

 

Miért fontos a zajterhelés csökkentése?

Miért fontos a zajterhelést csökkenteni? A zavaró hang hatásai rövid és hosszú távon is károsak az emberre:

 

1. Halláskárosodáshoz vezetnek

A zaj károsító hatása függ annak

a.) Erősségétől (napi szinten 85 dB, egy-szeri behatás 120-130 dB okoz hallás-károsodást) –ilyen hanghatást képes kifejteni pl.: kiabálás 80-100 dB, légkalapács 105 dB, kézi köszörű 104-106 dB.

b.) Hangmagasságtól (frekvencia) A hangokat az ember 20 Hz alatti, vagy kb. 20 kHzközöttitartományban érzékeli. A beszédhang 20 és 8000 Hz között van.

 

2. Beszédértés romlását okozhatják

A beszéd zavarása alapjaiban egy elfedési hatás, amelyben az egyidejű, zavaró hang elfedi a beszédhangnak a megértés szem-pontjából fontos részeit.

 

3. Pszichofizikai és mentális teljesítmény romlását idézik elő

A zavartalan alvás szükséges feltétele az egészséges szervezet megfelelő fizikai és mentális működéséhez. Az alvás közben átélt zajterhelés csökkenti a teljesítményt, megnövekszik a fáradságérzet, hangulatromlást okoz (30 dB fölötti zaj már alvászavart okoz) Hosszútávon a 65-70 dB zajszint kardiovaszkuláris, és kognitív feladat megoldási teljesítményre is káros hatással van.

 

4. Szociális magatartásunk változását okozhatja

Ingerlékenység, alacsonyabb tolerancia szint. A köz és vasutak, valamint a repülőterek által kelletett zajoktól hangátló falakkal, védőövezet kialakításával hatékonyan lehet védekezni. Mivel a legtöbb időt zárt térben, épületekben tartózkodunk (munkahely, otthonunk) ezért az épületen belüli zajérték csökkentése is szerves része kell, hogy legyen az egészséges élettér kialakításának. Az akusztikai kényelem alacsony zajszintet je-lent, mely eléréséhez két út vezethet épített környezetben:

1. A zajkibocsátás csökkentése (technikai fejlesztések melyek figyelembe veszik a zaj-csökkentő koncepciókat és szabályozást lásd pl.: a személygépjárművek esetén).

2. A zaj elleni védelem fejlesztése (zajfékezés áramlás közben és a vevő felületen).

 

 

irodai zaj

Az ideiglenes zajfékezés lehetséges különböző mechanikai eszközökkel (pl.: füldugó, fül-védő) de  amennyiben napi életvitelünkben szeretnénk az élhetőbb, harmonikusabb zaj-mentes lakó és  munkaterületeket kialakítani akkor már a tervezés fázisában kell az akusztikailag optimális  rendszereket kidolgozni, illetve a meglévő épületeknél olyan megoldásokat utólagosan beépíteni, amik  növelik a komfortérzetet.

 

Ennek egyik hatékony formája hangelnyelő és hanggátló szerkezeti elemek beépítése.

 

A felhasználók egyre növekvő érdeklődése az épületek akusztikai minősége iránt hozta magával ezen  építészeti rendszerek piacának rendkívül gyors fejlődését.

 

 

 Siniat hangelnyelő álmennyezeti lapok

 

Akusztikai minőség A megfelelő akusztikai minőség elérése érdekében két szempontot kell figyelembe venni: a hangszigetelést és a hangelnyelést, azzal a céllal, hogy a belső terek akusztikai komfortját növeljük megfelelő anyagok felhasználásával. Az akusztikailag kellemes környezet megtervezése elengedhetetlen a magas minőségű terek kialakítása érdekében. Minden helyiség, vagy tér a használattól függően speciális akusztikával kell, hogy bírjon. Tervezéskor ezekre a követelményekre figyelemmel kell megválasztani a legmegfelelőbb építészeti rendszert.

 

Példaként néhány olyan épület, helyiség, mely megfelelőakusztikai kiképzést igényel: mozik, színházak, kiállítótermek, éttermek, kávéházak, hotelek, lakóházak irodák, előadótermek, kórházak és egyre nagyobb mértékben előtér-be kerülnek a lakóépületek is.

 

 

iroda álmennyezetakusztikai perforált gipszkarton lapok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A SINIAT vállalat technológiai fejlesztéseinek célja:

• könnyű szerelhetőség

• legjobb minőségű termékek

• széles termékskála, új minták

• hangelnyelő képesség javítása

• modern technológián alapuló termelés

 

Egyéb eredmények:

• a SINIAT vállalaté Dél-Európa egyetlen la-minált akusztikai gipszlemez gyára

nida aku

 

• felkészült, jól felszerelt szerviz csapat.

 

A SINIAT vállalat akusztikai kazettás álmennyezetek új palettája speciális tulajdonságú, speciális anyag-összetételű lapokból áll. Vastagságuk egyöntetűen 12,5 mm, perforációjuk változatos: kör (R), négyzet (C), vonal (L). A lapok hátoldalán speciális filckasírozás található, mely javítja az akusztikus tulajdonságait a lapoknak, színe fehér vagy fekete.

 

 

A termékskála A NIDA AKU termék speciális fehér festék-réteggel van bevonva, mely védelmet nyújt az ultraibolya sugarak ellen.

 

nida aku színes

A NIDA AKU DECOR termék 3 féle famintázattal kerül piacra: Nyír, Tölgy és Gesztenye, valamint fémes borítással is.

 

A NIDA AKU HIGIÉNIC lemezek PVC-vel laminált gipszkarton-lapok. Antibakteriális Bio-PRÜF védelmének köszönhetően olyan helyeken alkalmazhatók, ahol a higiénia és az esztétika egyaránt fontos szerepet játszik.

 

 

A Siniat Nida Aku termékei megvásárolhatóak kereskedésünk országos hálózatának üzleteiben. További kérdés esetén keresse bizalommal szakértő kollégáinkat.