A fürdőszobánk folyamatos használatnak van kitéve, akár nagycsaládról vagy kis családról beszélünk.  Ezért fokozott figyelmet kell fordítanunk, a legapróbb részletekre is, így például a szilikontömítésekre a mosdókagyló és a fürdőkád, zuhany körül. A fürdőszobában feltétlenül szükség van szilikontömítésekre, mert ezek akadályozzák meg, hogy a víz bejusson a különböző csatlakozásokba. Velük azt is elkerülhetjük, hogy a fürdőszobából kijutó nedvesség tönkretegye a szomszédos helyiségek burkolatát, pl. nedves folt keletkezzen a fürdőszoba alatt lévő szoba mennyezetén. Azonban ezek a tömítések egy idő után elszíneződnek, penészessé válnak. Ilyenkor érdemes őket kicserélni, ha már a mosószeres tisztántartás nem segít. Mielőtt hozzákezdünk, válasszunk minőségi anyagot a tömítéshez, mert azok hosszabb ideig őrzik meg eredeti állapotukat és végzik jól a dolgukat.

 

fürőszoba

 

Mit használjunk?

 

Konyhai és vizes helységek tömítéséhez, un. szaniter szilikonokat kell használni, melyek tartósan ellenállnak a gombásodásnak. A legjobb választás a Soudal szaniter szilikonja, amely a legjobb minőségben őrzi meg hosszú évekig a fürdőszoba szépségét.

soudal szaniter szilikon transzparens

 

Hogyan csináljuk?

 

1.lépés: A régi tömítések eltávolítása

 

Az új tömítés elkészítése előtt a régit el kell távolítani. Ez a művelet elengedhetetlen ahhoz, hogy az új tömítés vízhatlanul zárjon; ha a régi tömítést nem szedjük le maradéktalanul, az új szilikontömítés nem zár majd kellően. Ablakkaparóval vagy bármilyen élesebb eszközzel, akár késsel szedjük le a régi tömítést. Ez nem lesz nehéz feladat, ugyanis ezeknek a szilikonoknak az állapota már úgyis hagy némi kívánnivalót maga után. Ügyeljünk rá, hogy nehogy megsértsük a kád felületét.

 

szilikon eltávolítása

 

2.lépés: Tisztítás.

 

Ha sikerült eltávolítani a hézagokból a szilikont, próbáljuk meg az összes ott maradt szennyeződést és port is eltávolítani. Metilalkohollal tisztítsuk meg a kád és a csempe csatlakozását; az új tömítés felhordása előtt várjuk meg, míg az alkohol elpárolog. Amennyiben a tömítőanyag nem távolítható el mechanikusan a felületek sérülése nélkül, használjon Soudal Szilikon eltávolítót, az anyag fellazításához!

 

3.lépés: Új tömítés készítése

 

Ha alaposan megtisztítottuk a kád és a fal csatlakozását, az új tömítés felhordása nem jelenthet problémát. Megelőzésképpen a felületeink megóvása érdekében maszkoljuk ki a tömítendő felületeink környezetét, melyet munkánk végeztével könnyedén eltávolíthatunk. Figyeljünk, hogy a kinyomópisztoly nyílása kissé nagyobb legyen, mint a tömíteni kívánt rés szélessége. Egyenletes sebességgel haladjunk végig a rés mentén a kinyomópisztollyal. A felhasznált szilikon mennyisége, amit a kitöltendő hézagokba teszünk, legyen kevesebb vagy vele megegyező és csak a hézag falaira tapadjon. Ezt követően benedvesített ujjunkat húzzuk végig a tömítőanyagon, hogy sima, egyenletes felületet kapjunk. A kinyomott szilikont tehát dolgozzuk el, ha lehet 3-5 perc alatt. Miután elsimítottuk a szilikon tö­mítőanyagot, rögtön szedjük le a ragasztószalagot, ne várjuk meg, amíg a szilikon megszárad, nehogy hozzákössön.

 

szilikonozás

 

Amint látjuk, sem túl nagy szerszámigényt sem nagyon nagy szakmai hozzáértést nem igényel a szilikon kicserélése a fürdőszobánkban, ha már nem bírjuk nézni az elhasználódott, vagy éppen penészes részeket, lássunk hozzá! A végeredmény magáért fog beszélni! 

szilikon fürdőkád

 

 

Tekintsd meg Te is a Soudal YouTube csatornáján a fenti lépésekről szóló videót, ahol bemutatják a szilikonozás folyamatát. Egyszerűbb, mint gondolnád!

soudal logo2

 

A Soudal szaniter szilikonját megvásárolhatod webáruházunkban, vagy országos hálózatunk 11 pontján!