Sok családi ház rendelkezik a földszinti lakószint alatti méretes garázzsal vagy pincehelyiséggel, amely műhely vagy tároló szerepét is betöltheti. Praktikus terek ezek, de csak ha odafigyelünk arra, hogy ne rajtuk keresztül szökjön ki az egyébként remekül szigetelt házból a hő.

Az energiatakarékosság mindig is kiemelt fontosságú volt, de ebben az évben minden eddiginél jobban fókuszba kerülnek a törekvések, hogyan tudnánk gátat szabni annak, hogy az energia csak úgy „kifolyjon” a kezünk közül – azaz közelebbről vizsgálva például a házunkból. Fejfájást okoznak az immár naponta szigorodó energiafogyasztási szabályozások még úgy is, hogy a felhasználók szemében évek óta feltörekvő trend az „öko-ház” fogalma, azaz, hogy a tulajdonukban lévő épület magas hőtechnikai követelményeknek tegyen eleget.

Előnyt jelent, hogy sem az építőipari szakemberek, sem az épület tulajdonosok nem váratlanul kellett, hogy szembesüljenek az energiahatékonyság kötelező előírásaival, hiszen hosszú évek türelmi idejét tudhatták maguknak, amely alatt fokozatosan kerültek a köztudatba – és az épített környezetbe – bevezetésre olyan termékek és megoldások, melyek a bolygó védelmét, a helytelen fogyasztási szokások reformációját, a klímatudatosságot támogatták. Folyamatosan keresik a szakemberek is az új utakat, melyekkel a szakma és a lakosság szolgálatában állva még inkább előre mozdíthatják a környezetvédelmi és a jövőnket mentő törekvéseket. Mára tanulmányok sora bizonyítja, hogy a megfelelő minőségben és következetes logikával szigetelt épületek mindennemű energiafogyasztása nagyságrendekkel kisebb, mint a nem vagy rosszul szigetelt épületeké.

 

ursa garázs

 

Energiatakarékosság a talajszint alatt

Fontos, hogy a szigetelési lendület ne törjön meg a talajszint alatt sem! Tegyük fel, hogy már megtörtént az adott épület homlokzatának és tetőjének optimális szigetelése. Ezt követően gondolni kell arra, hogy a földszinti lakótér alatti helyiségek igazi energianyelők tudnak lenni, ha nincs maradéktalanul leszigetelve az alulról hűlő födém, a hűlő oldalról. Hozzáadott értéket jelent, hogy ennek az épületszerkezetnek a jól megválasztott hőszigetelésével nemcsak az „alap” hőszigetelési követelményeket tudjuk kielégíteni, hanem a teljes födémszerkezet akusztikai léghanggátlását is tudjuk kedvezően befolyásolni: növelni a hőszigetelés nélküli födémszerkezethez képest – amennyiben megfelelő szigetelőanyagot építünk be.

Összefoglalva: olyan szigetelőanyag igényeltetik, amely egyrészt remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, másrészt pedig jó hangelnyelő képességgel is, így képes az adott tér (pince, mélygarázs, teremgarázs, stb.) használati zajszintjét csökkenteni. Ezáltal - közvetetten - a teljes födémszerkezet hanggátlási értéke növekedni fog. Elengedhetetlen a tűzbiztonság, és az öntartóság is, hiszen a fejünk fölé fog kerülni az áhított szigetelő réteg.

Az URSA vállalat „tektonikus” szálhalmazzal készült üveggyapot alapanyagú páraáteresztő homlokzati szigetelőanyaga (URSA TECTONIC FP termékcsalád) tavasszal debütált Magyarországon. Most ősztől pedig a brand új fejlesztése, az URSA TECTONIC UPh/Vv elnevezésű, kifejezetten alulról hűlő födémekre specializált ásványgyapot szigetelőtáblák is elérhetővé válnak.

 

ursa tectonic up

 

Az univerzális új termék természetesen nem éghető (A1 tűzvédelmi besorolású), amely magántulajdonú házaknál sem haszontalan, egyéb épületeknél viszont elengedhetetlen kritérium, példának okáért garantálni tudja akár menekülő útvonalak esetében is az alulról hűlő födém kívánt teljesítményét.

A termék nevében a „h” a szigetelő táblák hidrofób mivoltát hivatott jelölni. Nem elhanyagolható műszaki tény ugyanis az sem, hogy az említett fűtetlen, vagy csak temperált terekben a levegő páratartalom ingadozása sokkal nagyobb, mint egy állandóan fűtött térben, ezért az elhelyezendő szigetelőanyag csak akkor állja meg a helyét, ha víztaszító tulajdonsággal is rendelkezik.

Az URSA TECTONIC UPh/Vv üveggyapot táblák egyedülálló szigetelési teljesítményüket és a szálak kitűnő rétegelválási szilárdságát épületek alulról hűlő födémjeként beépítve az őket alkotó rendezetlen üvegszálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik.

A tény, hogy a termék a látszat ellenére nem kőzetgyapot, hanem üveggyapot alapanyagból készül, garantálja nemcsak kiváló hőszigetelő, de remek hangszigetelő képességét is.

A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák kiváló nyomószilárdsággal rendelkeznek, és várakozáson felül öntartók. Alaktartásuk kiváló és hő hatására sem zsugorodnak, ráadásul érzéketlenek a téli- nyári hőingadozásra, azaz nincs hőtágulásuk. A termék az esztétikum jegyében készült: a „Vv” megjelölés azt mutatja, hogy a táblák látszó oldalukon fehér üvegfátyol kasírozással vannak ellátva, mely installálás után homogén fehér felületet ad a szigetelt födémnek, további festés igénye nélkül.

 

ursa

 

Csak ragasztani kell!

Az URSA TECTONIC UPh/Vv szigetelőanyag beépítési szempontból a „Csináld magad” kategóriába tartozik, mert felrakása hihetetlenül egyszerű: nem kell dübelezni, ragasztani is elég!

A könnyen kezelhető, normál táblaméretű (60 x 120 cm) szálasanyag táblák csupasz oldala szolgál a ragasztás fogadására. Körülbelül 10 mm vastagságban, fogazott glettvas segítségével kell cement alapú ragasztóanyaggal bekenni az ásványgyapot táblák nem kasírozott hátoldalát, egyenletesen eloszlatva azt a teljes felületen, majd felhelyezni ragasztós oldalukkal a szigetelni kívánt mennyezetre, enyhe nyomást gyakorolva a panel teljes felületén a mennyezet felé. Nagyban megkönnyíti a felhelyezést, ha egy szilárd, könnyű táblát használunk az egyenletes nyomás kifejtéséhez (pl. XPS tábla). A segédeszközhöz egyetlen kritérium, hogy a „nyomó tábla” felülete legyen tiszta, hiszen a felragasztott szigetelőanyag rétegre nem kerül később festékréteg, ami a felrakáskor véletlenül rákerült szennyeződést elrejthetné. A táblákat a szokásos módszerrel, egymáshoz képest kötésben eltolva kell elhelyezni a felületen, elkerülve a csatlakozási pontok tömörülését.

Ennél gyorsabb és egyszerűbb - és mégis minőségi - alulról hűlő födém szigetelés talán nincs is a nap alatt.

A könnyen kezelhető URSA TECTONIC UPh/Vv ásványgyapot szigetelőanyag speciális szálszerkezetének és kasírozásának köszönhetően hosszú távra szóló, fenntartható és egészségbarát választás mindegyik alulról hűlő födémek maradéktalan teljesítményt nyújtó hő- és akusztikai szigetelésére.

 

URSA LOGÓ

 Az Ursa termékeit keresd szakkereskedéseinkben az ország 11 pontján! Kérj személyre szabott árajánlatot kollégáinktól.